Hlavní navigace

Firefox 3.0 - jak proběhl upgrade

29. 6. 2008 7:51 (aktualizováno) Tomáš Kavalek

Podle komentářů na serveru cdr.cz mělo vše proběhnout bez problémů. Jsem asi tak deset minut po instalaci, a moje závěry jsou takovéto:

  • nefunguje několik rozšíření – nejsou dostupné pro verzi 3.0
  • po instalaci mám záložky v prapodivném stavu jako jsem je měl kdysi tak nějak před dvěma měsíci – poprvé jsem si neudělal zálohu před reinstalací; ale vůbec toho nelituji, už jsem v tom měl pěkný bordel, tak se mi to alespoň trošku pročistilo; stejným způsobem je poškozena i historie navštívených stránek;uložená hesla se zdají být v pořádku – zatím; vyřešeno díky http://tomas.blog.root.cz/2008/06/17/fi­refox-30-jak-probehl-upgrade/#comment-2447
  • jinak to vypadá jak má, postupně budu zápis rozšiřovat
  • některé klávesové zkratky, které byly v rozšířeních navrženy tak, aby nekolidovaly s ovládáním FF mají nyní problémy, resp. jsou použity pro ovládání FF3

Beta verzi jsem předtím nikdy nezkoušel, ani screenshot jsem neviděl, tak mě asi právem udivily nějaké vzhledové a funkční vlastnosti podobné s MSIE. Jen teď nevím, vzhledem k datům uvedení obou browserů na svět, kdo od koho se nechal inspirovat. Mám čistě subjektivní názor, nepodložený žádným měřením, že je FF3 oproti FF2 rychlejší, co se týče startu aplikace (a to jak v Linuxu tak i ve Windows)  a má menší spotřebu paměti. Samotné stažení proběhlo bez problémů, ač jsem byl varován před přetížením serverů – i když si myslím, že ten největší nápor byl tak hodinu – dvě po uvedení.

Kde stahovat

Windows chyba

Pokud Firefox zavřete a chcete ho hned spustit (v OS Windows), systém zahlásí, že je již FF spuštěn. Je nutné chvíli počkat a spuštění opakovat. Dalším probléme, který jsem objevil, zřejmě souvisí s výše uvedeným, je, že FF zůstává po ukončení aplikace viset v systému a požírá skvělých 98% – nezbývá tedy nic jiného, než ho odstřelit ručně přes správce. Naštěstí jsem si této chyby v Linuxu nevšiml.

Sdílet